Ensamkommande barn, kommunernas ansvar

Nu ligger ansvaret för ensamkommande barn som söker asyl i Sverige på kommunerna. På lördagen övertog de ansvaret från Migrationsverket.

Omkring 150 barn som kommit till Sverige utan vårdnadshavare ska lämna Migrationsverkets boenden och enligt migrationsminister Barbro Holmberg finns tillgängliga platser åt dem alla.

-Det har varit nervöst men nu känner jag mig trygg. En handfull barn måste tyvärr byta kommun men de kommer att tas omhand ordentligt, säger hon till TT.

Migrationsverket har en överenskommelse med sex kommuner - Skellefteå, Lessebo, Orust, Örnsköldsvik, Norsjö och Linköping - varav fem har tecknat långsiktiga avtal.

Dessutom kommer kommuner, där Migrationsverkets boenden avvecklas, att teckna kortare överenskommelser om att ta hand om barn som redan finns där. Men fler kommuner behöver ställa upp för att täcka framtidens behov.

-Långsiktigt behöver vi ytterligare mellan 20 och 30 platser och då handlar det om avtal med kanske två eller tre kommuner, säger Barbro Holmberg.

Migrationsverket införde dessutom nya regler tidigare i år som gör det möjligt för unga asylsökande under 25 år att också klassas som ensamkommande barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".