Hovrättsdom gav två år för hot och utpressning

Det blev på nytt två års fängelse i den dom som Hovrätten presenterade idag. Domstolen är övertygad om att 21-åringen kontaktade Bilregistret för att höra sig för vilken bil krögarparet ägde på juldagen förra året .

Något dygn senare var bilen utbränd där den stod parkerad utanför parets bostad på Hisingen.

Brandattentatet var bara en del i en serie hot och trakasserier som drabbat krögarna till en persisk restaurang på Hisingen sedan de valt att vittna mot de män som i ett par års tid krävt dem på pengar för så kallad beskyddarverksamhet. Parets vittnesmål förra våren innebar att fem Bandidosmedlemmar fälldes för grov utpressning till mellan fyra och fem års fängelse.

Men parets bekymmer var inte över. De trakasserades via en närradiosstation och deras barn hotades. På juldagen förra året brändes alltså bilen ner och krögaren stängde sin verksamhet som dock öppnat igen sedan han diskuterad bättre samhällsskydd med självaste justitieministern Thomas Bodström.

Den dömde 21-åringen var den ende av tre de tre unga män som kan knytas till brandattentatet i vintras. Han ska dessutom betala skadestånd till på en kvarts miljon kronor till de människor han skrämt och saboterat för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".