Tävlingsledningen backar om EM-lopp

Flera gånger nekades rullstolsburna Sören Olsson att delta i EM-loppet som arrangeras av Göteborgs friidrottsförbund och kommunala Gotevent.

Efter Västekots avslöjande backar tävlingsledningen. Men för Sören Olsson gör det ingen skillnad.

Enligt tävlingsledare Hans Hultman har det aldrig funnits några förbud för rullstolsburna att delta utan endast rekommendationer.

- Vi rekommenderar inte att man är med. Det finns andra tävlingar som är bättre anpassade för både rullstolar och andra typer av hjulburna åkare. Men vi har haft deltagare med rullstol tidigare och får vi bara pratat med dem är det klart att vi inte stoppar nån utan då får man se till så att de kan ta sig fram på ett vettigt sätt, säger Hans Hultman till Västekot.

Enligt Hans Hultman skulle rullstollsåkare kunna starta allra längst bak så att inte stör andra motionärer.

Men för Sören Olsson som kört motionsloppet sedan åttiotalet har egentligen ingenting förändrats. Han känner sig inte välkommen och den förklaring som tävlingledningen ger känns inte äkta.

- Det känns som en efterhandskonstruktion och sen att starta längst bak. Det köper jag inte heller för jag kör ju mycket fortare än de flesta. Då skulle jag passera hela högen av folk och då känns det som om skaderisken är ännu större än om man skulle starta längst fram, säger Sören Olsson.

Och något EM-lopp under de villkor som ställts upp kommer det inte bli för Sören Olsson.

- Det känns inte ett dugg inspirerande att köra längre, säger Sören Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".