Häktad lärare gjorde sexuella närmanden mot elever

Som Sveriges Radio Jönköping och Göteborg kunde avslöja igår har en lärare och före detta ungdomsledare i Göteborg häktats misstänkt för att ha våldtagit en 12-årig flicka. Men redan tidigare har läraren anmälts. På den skola han jobbar ska han ha gjort sexuella närmanden mot sina elever.

För ett och ett halvt år sen inträffade en incident på skolan där läraren jobbar som högstadielärare, det berättar rektorn för Västekot.

Flera flickor som då gick i åttan uppfattade att läraren under en längre tid gjort sexuella närmanden mot dem i klassrummet under lektionstid. Han ska ha rört vid dem och även tilltalat dem med en ”grabbig ton” på ett sätt som tjejerna tyckte var olustigt.

En elevstödgrupp informerade rekorn. Hon kopplade in en psykolog utifrån, som träffa flickorna en gång månaden under ett halvår, flickornas föräldrarna informerades och de fick även träffa läraren.

Enligt rektorn blev läraren själv helt förkrossad när han förstod hur hans beteende hade uppfattats. Kollegorna var upprörda och besvikna, men läraren ändrade sitt beteende totalt och personalchefen lät honom behålla jobbet och gjorde ingen polisanmälan.

Föräldrarna har senare i brev uttryckt att skolan skött situationen väldigt bra.

Rektorn kommer nu informera personalen på skolan om att högstadieläraren sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt på den tolvåriga flickan i Eksjö. Händelsen ska ha inträffat tidigare i veckan på ett hotell i Eksjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".