Många skadas under trädgårdsarbete

Nära 20 000 personer skadas varje år när de utför trädgårdsarbete. Vanligast är skador som orsakas av gräsklippare, visar siffror från försäkringsbolaget If.

17 000 personer får varje år söka läkarvård efter att ha skadat sig i trädgården, vanligast är skador i händer och fötter och det är gräsklipparen som är den största faran i trädgården.

- Gräsklippning är inte något man upplever som direkt farligt, säger Markus Norling på försäkringsbolaget If. Många klipper barfota och i shorts och tänker inte på att det är en stor kniv man har att göra med.

Blött gräs, klippning i uppförsbacke eller att människor sticker in handen efter att något fastnat i gräsklipparen är de vanligaste olycksorsakerna.

Parkarbetare Daniel Bergström säger att det viktigaste är att ha visir på sig, medan hans kollega Richard Semakula förespråkar rejäla skor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".