Zimbabwelag stoppat i Harare

De två uppmärksammade lagen med tolvåriga flickor från Zimbabwe, som för första gången ska delta i Gothia Cup, stoppades i Harare eftersom de inte hade transitvisum, något som normalt inte behövs. Gothia Cupgeneralen Dennis Andersson beskriver myndigheternas agerande som något av det värsta han varit med om.

I morgon inleds årets upplaga av Gothia Cup, fotbollsturneringen som årligen samlar kring 1500 deltagare.

I år är 68 nationer representerade, nytt rekord. Men ett av de mest uppmärksammade lagen, som skulle debutera i turneringen, har fått problem.

Två flicklag med tolvåringar från Zimbabwe, som kan delta i Gothia Cup tack vare insamling av Frälsningsarmén i Göteborg, stoppades i Harare eftersom de inte hade transitvisum, något som normalt inte behövs. Gothia Cupgeneralen Dennis Andersson beskriver myndigheternas agerande som något av det värsta han varit med om.

Flickorna fick ta sina fickpengar till att få den nödvändiga transitstämpeln i passet, motsvarande 10 000 svenska kronor, men väl de fick tillstånd att åka hade planet till London gått.
Gothia Cup har nu gått in med pengar så att flickorna ska kunna ta sig till, och vara i, Göteborg, men bara ett av lagen kommer att hinna i tid till att kunna vara med i själv turneringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".