Vindkraftverk populära i Västra Götaland

Vindkraft är den energikälla som en majoritet av svenska folket vill att Sverige ska satsa mer på.

Västra Götaland är ett av de län där antalet vindkraftverk ökat mest de senaste åren.

Senaste undersökningen från SOM-Institutet vid Göteborgs universitet visar att svenska folket helst vill satsa på vindkraftverk som energikälla.

Sju av tio svenskar tycker att Sverige ska satsa mer på vindkraft än vad som gjorts hittills och det gäller hela befolkningen oavsett till exempel ålder, kön, partissympatier eller om man är stadsbo eller landsortsbo.

Skåne och Gotland har fortfarande flest vindkraftverk, men särskilt de kustnära kommunerna i Västsverige har sett en ökning.

En rundringning som Västekot har gjort till de närliggande 12 kommunerna visar att det planeras för ända upp till 32 nya vindkraftverk.

Flest ansökningar finns i kustkommuner där det är lätt att komma åt vindarna, men till exempel har Kungälvs kommun hittills inte haft några trots lång kuststräcka. Nu har kommunen börjat undersöka möjligheterna för de första tre vindkraftverken.

Ansökningarna i kommunerna gäller både stora och mindre vindsnurror, som till exempel den i Mölndal som en lantbrukare ansökt om att få sätta upp.

Fakta: Vindkraftverk

Orust
3 vindkraftverk, 8-10 nya planeras.

Stenungsund
3 vindkraftverk, 1 planerat.

Tjörn
5 vindkraftverk, 3 planerade.

Lerum
1 vindkraftverk, 9 planerade.

Göteborg
13 vindkraftverk, 7 planerade

Mölndal
inga vindkraftverk, 1 planerat.

Härryda
inga vindkraftverk, okänt om några är planerade.

Öckerö
2 vindkraftverk, inga nya planerade .

Partille
inga vindkraftverk, inga nya planerade.

Ale
inga vindkraftverk, inga planerade.

Alingsås
inga vindkraftverk, inga planerade.

Kungälv
inga vindkraftverk, 3 planerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.