Skulder bakom knivöverfall på Handelsbanken

Skulder drev den 40-årige mannen till måndagens knivdåd på Handelsbankens kontor i östra Göteborg. Han var inte kund i banken, men ansåg att Handelsbanken hade orsakat hans ekonomiska svårigheter.

-Han har funnit ett agg mot banken som sådan, säger åklagare Göran Sjödell till TT.

Under tisdagen hölls fortsatta förhör med den man som sitter anhållen i Göteborg, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

-Sett ur hans perspektiv förklarar bakgrunden det hela. Han menar att hans dåliga ekonomi beror på att Handelsbanken har ställt till besvär för honom. Men hans berättelse har något bisarra inslag, säger åklagare Göran Sjödell.

Det var i måndags förmiddag som mannen knivöverföll två anställda män i 50-årsåldern inne på Handelsbankens kontor i Prästgårdsängen i Göteborg.

Mannen gick in i den del av banken som är avsedd för personal och högg ner de två männen. Enligt polisen är mannen inte kund i banken och han har ingen koppling till de bankanställda.

-Överfallet var inte riktat mot någon enskild person utan mot banken som institution. Han har haft ett trauma vad det gäller ekonomin. Men att det blev just denna banken var mer en slump, säger Christina Lycke Alhbin, ställföreträdande chef på polisens utredningsrotel i Göteborg, till TT.

Mannen erkänner att det var han som utdelade knivhuggen. Han har drogtestats och kommer att genomgå en personundersökning. Enligt Christina Lycke Alhbin står det relativt klart att mannen har någon form av psykiska problem.

-Det kan vi räkna ut lite till mans av beteendet i sig, säger hon.

Den anhållne mannen är inte känd av polisen sedan tidigare. Han kommer att begäras häktad inom de närmaste dagarna.

De skadade männen vårdas fortfarande för allvarliga skador på Sahlgrenska sjukhuset, men deras tillstånd har stabiliserats. De har ännu inte hörts av polisen.

Vibeke Hjalmers / TT