Omoderna hörseltest för barn i Västra Götaland

I Västra Götaland använder man en urmodig metod för att hitta hörselskador hos små barn - enligt öronexperter. Nästan alla landsting hörseltestar i dag barn redan som nyfödda, med hjälp av en mycket säker screeningmetod, men i Västra Götaland används fortfarande det så kallade boel-testet. Det gör att man missar många av barnen med hörselskador, säger Leif Hergils, docent vid öronkliniken i Östergötland, som redan för 10 år sedan införde den nya, säkrare metoden.

BOEL står för Blicken Orienterar Efter Ljud, och är ett sätt att hitta hörselskador hos barn som använts i sedan 70-talet. Testet utförs på BVC när barnet är omkring 8 månader och med hjälp av små silverbjällror kollar man om barnet reagerar på ljud.

Men omkring 40 procent av barnen med hörselnedsättningar missas alltså med BOELtestet å i Östergötlands landsting förkastade man det som hörseltest redan för 10 år sedan, och dom senaste åren har de flesta landsting följt efter - Utom då Västra Götaland, Västernorrland och Uppsala.

Den nya metoden går ut på att man skickar in ett klickljud i örat och mäter det som studsar tillbaka. Metoden är mycket säker och kan göras redan på BB. Och det är viktigt att hitta hörselskador tidigt menar Leif Hergils.