Urspårad godsvagn lyfts tillbaka

Godsvagnen som spårade ur vid Ledsgård mellan Kungsbacka och Göteborg ska lyftas tillbaka på rälsen igen.

Vagnens last består av de giftiga och mycket brandfarliga ämnet etylenoxid.

Strax efter åtta på fredagens kväll spårade en godsvagn med farligt gods ur vid Ledsgårds station mellan Kungsbacka och Göteborg.

Först bedömdes läget som mycket allvarligt eftersom det befarades att en mindre läcka uppstått. Det visade sig dock efter närmare undersökningar att det handlade om kondensvatten.

Tåget tillhör Green Cargo och urspårningen skedde när lokföraren skulle koppla loss loket för att assistera ett annat tåg som fått en lokskada.

-När han kopplade loss vagnar kom de i rullning och rullade igenom en stoppbock, sade Leif Holm vid Green Cargos pressjour på fredagskvällen till TT.

Tidigare olycka mer krävande
På samma plats, Ledsgårds station, spårade ett godståg med klorgas ur i februari 2005. Ingen av klorvagnarna sprang läck.

Den gången blev det ett omfattande räddningsarbete som varade i över två veckor. Fyra vagnar spårade ur och det tog tid att tömma och bärga vagnarna.

Jämfört med den olyckan så är fredagens urspårning betydligt enklare att handskas med.

- Den är mer gynnsam för det är endast en vagn. Den står upprätt med bara ett hjulpar som gått av rälsen och det finns inga skador på vagnen. Vi kommer heller inte hantera några kemikalier på plats. Så den här situationen är betydligt mer gynnsam, säger Erik Cedergårdh, räddningschef i beredskap till Västekot.

Trafiken släpps på
En plan ska nu tas fram tillsammans med Kungsbacka kommun för hur man ska identifiera de få närboende som kan beröras.

Men det är inte aktuellt med några utökade avspärrningar eller evakuering.

I avvaktan på att lyftet ska ske så släpps tågtrafiken på igen förbi olycksplatsen. Men under själva lyftmomentet kommer övrig tågtrafik återigen att stoppas.

Lyftet beräknas ske någon gång under lördagens eftermiddag eller kväll och förhoppningen att situationen helst ska klaras upp under helgen.

Andreas Kron, Västekot