Orust folkomröstar om bro

I höst ska orustborna rösta om en bro över till fastlandet i Svanesund. Men frågan är om omröstningen kommer få någon effekt.
Den 15 september kommer det finnas tre alternativ att rösta på för Orustborna: Att bron ska gå norr om Svanesund, att den ska gå mitt i samhället, eller man ska fortsätta med färjetrafiken och alltså inte ha någon bro alls. Frågan om en bro över till fastlandet från Svanesund har varit uppe gång på gång i många år. Men Catharina Bråkenhielm som är socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen tycker att det är onödigt med en folkomröstning, eftersom Vägverket ändå inte har råd att bygga bron inom överskådlig framtid. Det var centerpartiets Bengt Johansson som i en motion lade förslaget om folkomröstning. Han säger att syftet är att få upp frågan om en bro till fastlandet på Vägverkets dagordning. Och han tror inte att orustborna tappar förtroendet för folkomröstningar om de röstar för en bro och vägverket inte har råd att bygga någon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".