På fem år har elkostnaderna nästan födubblats. Foto: Hasse Holmberg

Dyr el pressar Göteborg

Stigande elpriser slår hårt mot kommunala bolag och förvaltningar i Göteborg.

Elkostnaderna har på fem år nästan fördubblats.

Lokalförsörjninsförvaltningen som ansvarar för skol- och förskolelokaler i Göteborg har under de sista fem åren noterat nästan en fördubbling av sina elkostnader.

Från 50 miljoner kronor år 2001 till 90 miljoner 2006.

Även flera av de andra kommunala storkonsumenterna har problem att klara elnotan.

- Fastighetsförvaltande organisationer som MedicHus, Idrott och förening, Trafikkontoret, Spårvägen är stora konsumenter där energin är en stora del av deras budget. De har samma problem som vi har, säger Per Carlsson, stabschef på Lokalförsörjningsförvaltningen till Västekot.

Elen upphandlas via det kommunala upphandlingsbolaget och Per Carlsson tror att det är svårt att påverka priset. Iställer försöker förvaltningen pressa priset genom smart elanvändning.

- Vi har jobbat rätt mycket på den tekniska sidan genom närvarostyrning, sätta in energsnålare kylskåp och såna saker.

Men inte bara energisnål produkter ska lätta på elkostnaderna.

- Vi kommer att jobba ännu mer med framför allt beteendefrågor och attitydfrågor. Vi kanske inte har ett missbruk men det är alltid någon annan som betalar och vem släcker ljuset? Det får vi jobba med mycket hårdare, säger stabschef Per Carlsson till Västekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".