Stadsteatern provar på textad teater

Stadsteatern kommer under hästen att prova ny teknik som ska ge döva och svårt hörselskadade möjlighet att se föreställningarna textad.

En display med två textrader, liten nog att ha i knät, skall hjälpa den publik som är döv eller svårt hörselskadad att följa föreställningarna på Stadsteatern. Idéen kommer från Stadsteatern i Stockholm där tekniken utformades i samarbete med bland andra Hörselskadades förening.

Redan tidigare finns ju stora textningsskärmar framme på schen men de nya apparaterna är mycket mer diskreta och besökaren skall kunna ha den i knät eller fästa den på stolen framför.

Första försöket görs på två av hösten föreställningar, Körsbärsträdgården av Tjechov. Vid varje föreställning kommer upp till 65 personer att kunna få textning samtidigt.

Efter höstens två Tjechov-föreställningar ska försöket utvärderas och sen ska Stadsteatern ta ställning till om man ska köpa in egen textningsutrustning som ett komplement till redan befintliga hörhjälpmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".