Bidrag till rekorddyra byggen i Göteborg

Regeringens nya investeringsbidrag för att öka byggandet av hyresbostäder har gått till flera rekordyra byggen i Göteborg. Det visar en granskning som Västekot gjort.
Hittills har Länsstyrelsen i Västra Götaland delat ut strax över 100 miljoner kronor i investeringsbidrag till cirka 800 nya hyreslägenheter som ska byggas i länet under de närmaste två åren. Tanken är att bidraget ska gå till dom projekt som är förmånligast för de boende, men bland de sökande till den senaste bidragsomgången i länet fanns i stort sett bara dyra projekt. Produktionskostnaden för de projekt som fick investeringsbidrag i höstas och i våras var 6 500 kronor till 15 300 kronor per kvadratmeter. Det motsvarar hyresnivåer från 4000 kronor till 6800 kronor i månaden i jämförpris för en trea på 70 kvadratmeter. Men det är kostnader som passeras med rejäl marginal av dom nya rekorddyra projekt som beviljats investeringsbidrag vid det senaste beslutstillfället nu i sommar. Billigast bland de nya projekten är tre privata byggprojekt med produktionskostnader på närmare 17 500 kronor per kvadratmeter som fått investeringsbidrag trots att byggkostnaderna och hyrorna ligger dubbelt så högt som hos de billigaste konkurrenterna. Men dom kommunala bostadsbolagen Familjebostäder och Poseidon i Göteborg bygger ännu dyrare och har fått investeringsstöd trots rekordhöga produktionskostnader på upp till 22 500 kronor per kvadratmeter och hyresnivåer på närmare 8000 kronor i månaden för en trea på 70 kvadratmeter i Sannegården eller kvarteret Stampen i centrala Göteborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".