Politiker kräver framförhållning inför Göteborgs jubiléum

Trots att det är 15 år kvar tills Göteborg fyller 400 år finns det de som tycker att planeringen av firandet måste börja redan nu. Nu senast kommunfullmäktiges ordförande Jörgen Linder, som motionerat i ärendet.

Det är dags att komma igång med planeringen av Göteborgs 400-årsfirande och man borde tillsätta en arbetsgrupp med politiker från samtliga partier i fullmäktige, säger fullmäktiges ordförande, socialdemokraten Jörgen Linder i en motion. Tidigare har kristdemokraterna motionerat i samma anda.

Politikerna i gruppen bör inte vara äldre än att de kan vara aktiva vid själva jubiléet, tycker Jörgen Linder.

1971 fyllde Göteborg 350 år men då behövdes inte så mycket tid att planera de olika kulturevenemang som genomfördes. Men 50 år tidigare - när Göteborg fyllde 300 - gjorde bristen på framförhållning att firandet blev försenat: den stora göteborgsutställningen genomfördes först 1923, Liseberg föddes, Götaplatsen fick sitt nuvarande utseende och bokverk om Göteborgs historia publicerades.

För att inte misstaget ska upprepas bör planeringen av firandet nu komma igång, anser alltså ledande politiker.

Lisebergs ledning har dock signalerat att man prioriterar det egna 100-årsjubileet två år senare, 2023.

Göteborg fick sina stadsprivilegier 1621 sedan Gustav II Adolf hade pekat ut staden på fastlandssidan. Danskarna hade tidigare förstört det första Göteborg som låg på Hisingssidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".