Bobby-målet till HD

Försvararen till den dömda styvpappan i Bobbymålet tänker i Högsta domstolen (HD) begära kompletteringar i förundersökningen.

Bobbys mamma och styvpappa dömdes nyligen av Göta hovrätt till vardera tio års fängelse.

Styvpappan och hans försvarare, advokat Per Oehme, har beslutat att söka prövningstillstånd i HD. Ansökan har ännu inte lämnats in så Per Oehme har inte formulerat alla grunder i ansökan.

-Jag kommer också att begära kompletteringar i förundersökningen med analys av det som finns kvar efter rester av koloxid och gifter, säger Per Oehme till TT.

Enligt domen hade Bobby dött till följd av aspiration (kvävning orsakad av inandning av maginnehåll) efter en medvetandesänkning som orsakats av våld och tvång som Bobby utsatts för. Vid rättegången förde försvararna fram alternativa orsaker till en medvetandesänkning, exempelvis koloxidförgiftning (familjen bodde i ett vedeldat hus), epileptiskt anfall eller mediciner. Dessa teorier avvisades dock av hovrätten.

Både mamman och styvpappan dömdes mot sitt nekande för bland annat grovt vållande till annans död.

Mammans advokat Anders Berggren har ännu inga besked att ge huruvida även mamman kommer att överklaga till HD.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".