Osäkert om Gardell får en plats i Volvo

Riskkapitalisten Christer Gardell och hans Cevian Capital är inte självskrivna för en plats i Volvos valberedning.

Cevian meddelade i förra veckan att fonden har fem procent av rösterna i Volvo och Christer Gardell gjorde klart att han räknar med en plats i valberedningen och i den kommande styrelsen.

För att försäkra sig om en plats måste Cevian öka sitt ägande i Volvo, skriver Dagens Industri (DI) och Dagens Nyheter.

Enligt bolagsordningen ska valberedningen bestå av de röstmässigt fyra största ägarna samt styrelsens ordförande. Och Finn Johansson, ordförande i Volvo, anser inte att Cevians aktier räcker till en plats. Cevian bör inte få tillgodoräkna sig de 1,5 procent som ägs av brittiska hedgefonden Parvus Asset Management.

-Det är enda möjligheten för honom, svarar Finn Johansson på DI:s fråga om huruvida Cevian måste köpa fler Volvoaktier för att bli garanterad en plats i valberedningen.

Enligt tidningens beräkning måste Cevian köpa ytterligare knappt 1,6 miljoner A-aktier, värda cirka 693 miljoner kronor, för att få ytterligare en procent av rösterna och en garanterad plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".