Nej till friskola för enbart invandrarelever i Göteborg

Kommunledningen i Göteborg sa på tisdagen nej till en ny fristående grundskola för enbart invandrarelever med motiveringen att en friskola ska vara öppen för alla.

Samtidigt sa den ja till en friskola enbart för elever med ADHD och andra bokstavsdiagnoser och ja till en ny friskola för engelskspråkiga elever.

I alla tre fallen var miljöpartiet tungan på vågen genom att rösta för eller mot den nya friskolan även om det slutliga avgörandet ligger hos Skolverket.
Men också miljöpartister säger nu oftare nej till friskolor i vissa stadsdelar, eftersom kommunala skolor drabbas och det blir svårt att klara ekonomin. Läget skärps också de närmaste åren eftersom antalet grundskoleelever minskar under några år och kommunens tjänstemän varnar nu för konsekvenserna.

Idag går 18 procent av göteborgsbarnen i fria förskolor, 16 procent i fria grundskolor och 25 procent i fristående gymnasier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".