Makten intakt i Göteborg

Socialdemokraterna behåller makten i Göteborg tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet. Åtminstone när 276 av de 279 distrikten i Göteborg redovisat sina röster.

Tillsammans får s, v och mp 51 procent av rösterna eller motsvarande 46 av de 81 platserna i kommunfullmäktige.

I riket backar Socialdemokraterna katastrofalt men i Göteborg går partiet mot strömmen och ökar med 3,6 procentenheter till 36,2 procent.

Vänsterpartiet backar kraftigt med 3,7 procentenheter till 7,2 procent. Miljöpartiet däremot går framåt med 1,4 procentenheter till 7,8 procent.

Den borgerliga sidan nådde sammanlagt 42,6 procent. Moderaterna hade även i Göteborg valframgång och gick fram med 4,2 procentenheter till 24 procent.

Folkpartiets kräftgång på riksplanet gick igen även i Göteborg och partiet tappade 5,8 procentenheter och stannade på 10,2 procent.

Kristdemokraterna backade 1,6 procentenheter till 5,6 procent.

Centern - som har svårt att nå framgång i Göteborg - ökade visserligen med 1,2 procentenheter men når ändå bara 2,9 procent av väljarkåren och saknar därmed fortfarande mandat i kommunfullmäktige i Göteborg. Borgerligheten har därmed 39,8 procent i fullmäktige.

Man kan notera att Sverigedemokraterna ökade med 1,3 procentenheter till 3,0 procent. Partiet tog därmed sitt första mandat i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".