Nordea varnar för bankomatligor

Nordea varnar nu sina bankomat-kunder för ligor i Västsverige som länsar privatpersoners konton när dom ska ta ut pengar.
Ligorna använder sig av flera olika metoder, och den så kallade "loopen" är den senaste. Leif Larsson är Nordeas säkerhetschef och han berättar för Västekot om unga välklädda män som hjälper bankomatkunder när deras kort fastnat. Men den välklädde mannen är en slipad skojare och tillhör ofta en internationell liga som specialiserat sig på just bankomater. Den senaste metoden som förekommer kallas för loopen. Ligan kilar in en klibbig remsa i kortläsaren, som gör att bankomatkortet fastnar. Och det är när kunden inte får ut sitt kort som den välklädde mannen dyker upp. Han är mycket hjälpsam, och ber kunden slå sin kod en gång till. Han noterar siffrorna, och när kunden gett upp och lämnat platsen, slår han till. Han vet hur han ska få ut kortet, han slår koden och länsar kontot. Loopen, är bara en av alla dom metoderna som ligorna använder sig av, och under sommarhalvåret jobbar dom som intensivast. Nu tar Nordea i med krafttag för att tillsammans med polisen försöka sätta stopp för bankomat-skojarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".