Kronofogden i närradion

Flyktingar hamnar hos kronofogden - många gånger på grund av missförstånd. Därför försöker kronofogdemyndigheten nu hitta effektivare sätt att informera på.
Flyktingar får ofta problem med att förstå det svenska systemet till exempel med inkassokrav och när de fått en betalningsanmärkning är det svårt att bli av med den. Betalningsanmärkningen kan i värsta fall sätta stopp för ett uppehållstillstånd. Dan Jering jobbar med förebyggande information på kronofogdemyndigheten i Göteborg och han berättar att myndigheten nu försöker hitta nya kanaler för att nå ut med informationen till flyktingar. Alem Bennett kommer ifrån Eritrea och arbetar med att informera flyktingar om hur det svenska systemet fungerar och var de kan få hjälp med räkningar och myndighetspapper. Hon tror att till exempel närradioföreningarna är viktiga eftersom de sänder på flyktingarnas hemspråk och har många lyssnare lokalt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".