Minskade problem med kamphundar

Problemen med så kallade kamphundar minskar nu efter att polisen för drygt ett år sen fick ökade befogenheter att omhänderta och avliva farliga hundar.
Leif Karlsson vid hundpolisen i Göteborg som specialiserat sig på problematiken varnar dock för nya problem med en ny korsning mellan kamphundar och vakthundar. Polisen har redan tidigare kunnat ingripa mot hundar som bedömts vara farliga. Problemet har varit att hundar och hundägare ofta försvunnit från platsen och varit svåra att identifiera i samband med incidenter. De nya befogenheterna innebär att polisen också kan ingripa mot omärkta hundar som misstänks kunna vara farliga. Det har gjort det svårare för olämpliga hundägare att vara anonyma. Flera olämpliga hundägare har belagts med förbud att äga hund och allt fler hundar som bedömts som farliga har avlivats. En av de insatser som gett effekt är riktade insatser mot särskilt olämpliga hundägare, ofta med kriminell bakgrund som använder sina hundar som vapen eller hotmedel - eller vid arrangerade hundslagsmål, så kallad hundhetsning. Leif Karlsson varnar också för att vi kan få en ny våg av problem med kamphundar genom nya olämpliga korsningar av kamphundar och vakthundar. Som blir försvarsinriktade samtidigt som de är aggressiva.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".