Fastemånaden Ramadan har inletts

I helgen har den muslimska fastemånaden Ramadan börjat.

Från och med klockan 5:20 i går morse och 30 dagar framåt får troende muslimer varken äta eller dricka mellan soluppgången och solnedgången.

I Koranen står det: ”Ät och drick tills du kan skilja mellan en vit och en svart tråd i gryningen, fullfölj så fastan fram tills natten faller på”.

I praktiken gäller total avhållsamhet från mat, dryck, tobak och sex under de ljusa timmarna.

Dispens från förbudet att inta mat och dryck kan ges till människor med särskilda behov, som barn, sjuka och gravida kvinnor.

Eftersom fastan styrs av solen kan det i Sverige handla om bara några timmars fasta när ramadan infaller på vintern, men rejält längre perioder när ramadan infaller på sommaren.

Nymånen
Traditionellt inleds ramadan när en tillförlitlig person med egna ögon har sett nymånen som inleder fastemånaden. Tidigare har det sagts att högtiden troligen skulle inledas på söndagen.

Om en månad avslutas ramadan med fastebrottshelgen. Efter en inledande morgonbön i moskén följer en tre dagar lång fest med mycket mat och presenter.

Erik Lindahl/TT

Fakta: Ramadan

Ramadan infaller den nionde månaden av det muslimska månåret. Kallas även för fastemånaden.

Den muslimska kalendern är baserad på månkalendern, därför börjar Ramadan ungefär tio dagar tidigare varje år jämfört med året innan. I år inleddes ramadan den 23 september.

En vuxen och frisk person ska fasta från soluppgång till solnedgång, vilket innebär total avhållsamhet från mat, dryck, rökning och sexuellt umgänge.

En muslim fastar för att lyda och komma närmare Gud samt för att rena kroppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.