Övertid på sjukhus leder till skadestånd

Sjukhusen i Västra Götaland sliter på personalen. Det handlar om tusentals timmar övertid och flest övrtidstimmar har Sahlgrenska universitetssjukhuset tagit ut.

Övertidsuttaget är så stort att det strider mot avtalet och nu tvingas regionen betala skadestånd på drygt 900 000 kronor.

Det handlar om förra året då sjukvårdspersonalen i regionen tvingades jobba 2 300 timmar övertid utöver det avtalet tillåter. Det är de flesta sjukhusen som tagit ut för mycker övertid.

För avtalsbrottet får nu regionen betala drygt 900 000 kronor i skadestånd till Vårdförbundet i Västra Götaland. Lars Sahlman som är chef för regionens personalförsörjning säger till Sveriges Radio Väst att han privat har synpunkter på övertidsuttaget men de vill han inte föra fram. I övrigt säger han att det här frågan inte ligger på hans bord.

Ordförande i Hälso- och sjukvårdsutskottet i regionen är folkpartisten Jonas Andersson. Han säger att personalfrågorna inte är hans ansvarsområde men att region nu måste betala 900 000 kronor i skadestånd tycker han är olyckligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista