Pappa åtalad för våldtäkter av dotter

En flicka från Göteborg har under flera års tid enligt åklagaren blivit sexuellt utnyttjad av sin pappa.

Flickan tilläts flytta från Göteborg till sin pappa i Vetlanda som då var dömd till rättspsykiatrisk vård. 

Inte lång tid efter flytten började övergreppen som pågick i fem års tid. Detta trots att myndigheterna fått signaler om att allt inte stod rätt till.

Idag åtalades pappan vid Eksjö tingsrätt misstänkt för grovt sexuellt utnyttjande av barn samt våldtäkt mot barn.

Flickan är idag 16 år och utredningen visar att det är under lång tid, inte mindre än fem år och vid väldigt många tillfällen som pappan förgripit sej sexuellt på henne. Utan att någon myndighet reagerat.

Det var sociala myndigheter som tyckte att det var lämpligt att flickan flyttade till sin pappa, trots att han just då fick rättspsykiatrisk vård.

Socialförvaltningen i Vetlanda reagerade heller inte när pappan för tre år sedan orsakade stort polispådrag genom att själv larma om att han höll sin dotter som gisslan.

Först nu i sommar avslöjades den fruktansvärda sanningen. Pappan greps och i nästa vecka ställs han inför tingsrätten åtalad för att grovt ha sexuellt utnyttjat och våldtagit sin egen dotter.

Samtidigt granskar länsstyrelsen hur myndigheterna skött ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista