Klamydiasmittad vägrade testa sig

För första gången sedan den nya smittskyddslagen trädde i kraft för två år sedan har en person tvingats till Länsrätten för vägran att smittesta sig.

Det handlar om ett fall av könssjukdomen klamydia i Västra Götaland. Det är en allmänfarlig sjukdom, och att det behöver gå så långt som till ansökan om tvångsundersökning är ytterst ovanligt. Det säger smittskyddsläkare Martin Wahl till västekot.

Flera patienter i Västra Götaland pekade i somras ut en och samma person som möjlig smittbärare av klamydia och då är rutinen att man kontaktar honom eller henne för undersökning så att smittan kan stoppas. Men trots flera påstötningar från smittskyddet vägrade personen att undersöka sig och med den nya smittskyddslagen lämnas då en ansökan om tvångsmedel in hos Länsrätten.

I värsta fall kan det alltså bli polisen som får köra en misstänkt smittbärare till provtagningsrummet. Det aktuella fallet avskrevs i Länsrätten efter att personen till slut gick med på klamydiatest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".