Borgarbudgeten klar idag

Sänkta skatter och jobbåtgärder är i centrum i den borgerliga regeringens första budget.

Finansminister Anders Borg räknar med att det behövs 400 000-500 000 nya jobb för att ta Sverige till full sysselsättning. Det framförde han i sin första budgetdebatt.

Från den 1 januari 2007 sänks inkomstskatterna genom ett förvärvsavdrag med mellan 400 och 900 kronor i månaden för de med årsinkomster på drygt 100 000-300 000 kronor.

Ytterligare skattesänkningar ska genomföras under 2008. Samtidigt sänks till exempel ersättningen i a-kassan och sjukförsäkringen försämras genom att beräkningsgrunden görs om och taket blir lägre.

Därmed blir den ekonomiska skillnaden mellan att jobba och inte jobba större. När försämringarna i a-kassan träder i kraft under 2007 är ännu oklart. En proposition ska läggas fram i riksdagen senare i höst. Skattesänkningarna kostar staten omkring 40 miljarder kronor och en stor del av finansieringen drabbar löntagarna.

A-kasseavgiften ska höjas, som mest med 300 kronor i månaden, dessutom ska obligatorisk medlemskap i a-kassa utredas.

Trafikförsäkringen ska bli dyrare från 1 juli 2007. Avdragsrätten försämras i deklarationen till exempel för fack- och a-kasseavgift.

  Sammanställning Peter Wallberg TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".