Vårdcentraler ska hjälpa feta barn

Viktökningen bland tioåringarna har stannat av, men problemen finns kvar.

Nu ska vårdcentralerna i Göteborg kunna erbjuda hjälp till barn som väger för mycket.

Viktökningen bland tioåringar tycks ha stannat av, enligt ny forskning som gjorts vid Sahlgrenska akademin med hjälp av skolhälsovården i Göteborg.

Undersökningen visar till och med att flickorna har blivit lättare.

Men det är för tidigt att säga att trenden vänt och problemen finns kvar. Fortfarande är 16 procent av flickorna i årskurs fyra överviktiga, motsvarande siffra för pojkarna är 17 procent.

Kunskap saknas
Det bästa är att börja det förebyggande och behandlande arbetet så tidigt som möjligt. Men eftersom det inte finns tillräckliga kunskaper på vårdinrättningarna hinner problemen i många fall bli svåra innan behanling sätts in.

Och runda barn-teamet på Drottnng Silvias barn- och ungdomssjukhus kan bara ta emot de allra svåraste fallen och kan därför inte hjälpa alla som vänder sig till dit.

Program för vårdcentraler
Därför har teamet nu gjort ett program för hur vårdcentraler kan erbjuda hjälp till överviktiga och feta barn. Förhoppningen är att vårdcentralerna redan nästa år ska kunna ta hand om överviktiga barn.

Tanken är också att man även fortsättningsvis bara ska ta hand om dom svåraste fallen på runda barn-teamet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".