Ny lag besvärlig för krögare

Från och med januari nästa år kan skatteverket lättare kontrollera om restauranger, gatukök och frisörer använder sig av svart arbetskraft.

Då börjar nämligen den nya lagen om personalliggare att gälla. Celal Guler på Majornas krog tycker att lagändringen innebär tuffa krav.

Den nya lagen innebär krav på personalliggare, vilket betyder att alla som är verksamma på företaget dagligen ska skrivas in med namn, personnummer och arbetspassets början och slut, detta gäller även för praktikanter och praoelever.

Skatteverket kommer att kontrollera personalliggaren genom oannonserade besök och visar det sig då att man på företaget till exempel inte för en personalliggare eller att den är bristfällig så får man betala en kontrollavgift på 10 000 kronor. Dessutom får man betala 2000 kronor för varje person som är verksam i rörelsen och som inte är inskriven

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".