Kommunen utreder felbehandling

Karlskrona kommun tillsätter en utredning, för att se om en äldre man på Ljungskärs demensboende i Karlskrona felbehandlats.

Enligt mannens son var pappan nära att dö av uttorkning på grund av felbehandling.

Det var i fredags som den äldre pappan kom in till akuten i Karlskrona, svårt medtagen. Efter en snabb insats med dropp repade han sig, och är nu på benen igen. Men det var nära att det slutade annorlunda.

Redan för två veckor sedan kontaktade personalen på Ljungskärs demensboende sonen Paul Melén, och berättade att pappan åt dåligt.

Problemen fortsatte och när sonen i fredags besökte sin far fann han honom helt livlös. Sonen misstänkte att pappan var uttorkad, men personalen ansåg inte att fanns något att göra. Efter mycket tjat från sonen Paul Melén tillkallades först en sköterska och sedan en läkare.

Inger Andersson är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Karlskrona och har hand om kvalitetsfrågor och rutiner när det gäller vården. Hon säger att det ligger på läkaren att bedöma om en patient behöver vård eller inte, men att två veckor utan varken mat och eller insats av dropp låter märkligt. Men att hon inte kan säga något om ärendet eftersom hon precis börjat sin utredning.

Kommunen har också gjort en lex Sarah-anmälan med anledning av det inträffade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista