Förändringar i Karlshamn nödvändiga

Förändringar av verksamheten på sjukhuset i Karlshamn är nödvändiga för sjukhusets framtid. Men det behöver inte innebära förändringar för akuten. Det menar Ulf Peter Lundberg, en av de högst ansvariga för akuten i Karlshamn.

Många bedömare tror att Blekinge kommer att slås ihop med Skåne. Och för att minska risken för att karlshamnssjukhuset i så fall slukas upp och läggas ner tycker Ulf Peter Lundberg att det är bäst att Blekingesjukhusets organisation görs om enligt den så kallade landstingsplanens intentioner, så att Karlshamn i huvudsak specialiseras på planerad vård, medan Karlskrona får ta hand om den vård som är tyngre och som kräver mer resurser.

Frågan som rör upp mycket känslor i västra Blekinge, och som föranleder att allmänheten bjudits in till krismöten arrangerade av ledning och av sjukhuspersonal var för sig nu i veckan, är vilken typ av akutsjukvård som ska finnas i Karlshamn.

Behöver intensiven vara lika stor som idag? Kan man minska ner på den? Eller kan den tas bort helt. Utredning pågår, politikerna ska ta beslut i februari. Ulf Peter Lundberg är en av de som ska delta i utredningsarbetet och han säger att han inte vill föregripa utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".