Fängelse för vansinnesdåd i Ysane

Tre års fängelse. Det blev domen för mannen som misshandlade en 93-årig kvinna och löpte amok mot en barnfamilj i Ysane i september.

Mannen bakom vansinnesdåden var, enligt domen, så berusad att han inte kommer ihåg något av händelsen.

Det var fredagen den 8 september som en man med mörka kläder och med en lila systemkasse i handen, först gav sig på en bil som stod parkerad intill ett hus.

I huset blev barnfamiljen som bor där, vittne till hur mannen försökte tjuvkoppla bilen. När han misslyckades slog han sönder bilen. Därefter gick han upp på familjens altan, kastade en blomkruka genom ett fönster, och försökte öppna det.

Barnfamiljen flydde då, med sin bebis, ut genom ett fönster på övervåningen och ut på taket. Därifrån såg de mannen lämna tomten.

Lite senare samma dag gav sig den 44-årige mannen på en 93 år gammal kvinna i hennes bostad. Efter att ha ringt på hemma hos henne slog han henne blodig när hon öppnade dörren.

Misshandeln upphörde då en bekant kom till den gamla kvinnans undsättning. 44-åringen gick därifrån utan att säga ett ord.

Mannen bakom vansinnesdåden hade muckat från Karlskronaanstalten samma dag. Och på väg hem till Malmö hade han druckigt sig så berusad att han blivit avslängd från bussen just i Ysane, där han alltså vände sin ilska mot de som råkade finnas i närheten.

44-åringen döms till 3 års fängelse och till skadestånd på sammanlagt omkring 60 000 kronor.

Reporter: Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".