Trauman bakom kronisk trötthet

Kronisk trötthet kan ha orsakats av trauman och stress tidigt i livet. Omkring 200 000 svenskar lider idag av kroniskt trötthetssyndrom.

Kroniskt trötthetssyndrom är en förlamande trötthet som varar minst sex månader och som inte blir bättre av vila. Dessutom har personerna ofta bland annat minnesproblem, koncentrationssvårigheter, huvudvärk och muskelsmärtor.

Och nu kommer två studier som båda visar att orsakerna till sjukdomen kan spåras långt tillbaka i patientens liv.

I den mindre amerikanska studien fick personer med kroniskt trötthetssyndrom svara på frågor om svåra händelser i barndomen - om de blivit gravt försummade eller utsatts för mentalt, fysiskt och sexuellt våld. Och det visade sig att det var upp till åtta gånger vanligare med kroniskt trötthet bland de som utsatts för olika traumatiska händelser i barndomen än bland de som ingick i kontrollgruppen.

I den svenska studien har forskarna tittat på hur 1 500 patienter som var med i enkätstudie i början på 70-talet beskrev sin situaion. De fick då bland annat svara på frågor om stress. Och det visade sig att de som då själva sa sig ha en emotinellt instabil personlighet och hade en stressad tillvaro i större utsträckning hade utvecklat kroniskt trötthetssyndrom trettio år - i slutet på 90-talet.

En av författarna till den svenska studien, Läkaren Birgitta Evengård, påpekar hur viktigt det är att tidigt fånga upp personer med risk att utveckla kroniskt trötthetssyndrom. Och att barn och mödravårdcentraler får resurser till förbyggande arbete så att barn inte ska utsättas för trauman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista