Längre straff skapar problem

Den nya regeringens satsning på hårdare och längre straff, och fler poliser, kommer att orsaka akut platsbrist på landets fängelser.

Enligt en beräkning från Kriminalvården så behövs minst 2600 nya anstaltsplatser om straffet för grova brott höjs med ett år, samtidigt som antalet poliser på gatorna blir fler.

Den borgerliga regeringen har i sin regeringsförklaring sagt att tryggheten ska öka genom att det ska finnas fler synliga polisen i landet. Målet är att Sverige ska ha 20 000 utbildade poliser år 2010. Idag finns det 17 500 poliser. Alltså en ökning på 2500 poliser.

Regeringen lovar också att fler brott ska klaras upp och att det ska bli strängare straff för en rad våldsbrott som exempelvis rån och grov misshandel. Dessutom tycker man att domstolarna alltför ofta dömer ut straff i den lägre delenav straffskalan. Man vill därför tillsätta en utredning som ska se över straffskalorna.

Tahir Yuosef
tahir.yuosef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".