Inget bra influensavaccin för småbarn

Just nu pågår vaccineringen mot årets influensa, men för att skydda småbarn mot influensa finns inget riktigt bra vaccin. Det säger barnmedicinprofessorn Leif Gothefors.

Barnmedicinprofessorn Leif Gothefors har medverkat i en studie om vilken effekt influensavaccin hade på bland annat amerikanska barn mellan ett halvt och två år.

– Där var det oroande många barn som trots att de sprutades med vaccin fick influensa, säger Gothefors.

Småbarn behöver ett vaccin som liksom sätter igång immunförsvaret redan i näsan eller munnen, det har inte som hos oss vuxna tränats på att fajtas med inkommande virus.

Ett sånt vaccin finns, men bara i USA. Vaccinet duschas in i näsan, perfekt miljö för den veritabla vaccinfabrik som uppstår i näsan.

Det är i USA godkänt för lite större barn, över fem år, men Leif Gothefors tycker att det är just de små smittbomberna i ettårsåldern som borde skyddas, inte minst för att de så effektivt också smittar sin omgivning.

Men näsduschvaccinet är inte godkänt i EU ännu, alltså inte heller i Sverige. Och det kan vara så att det skulle behöva förbättras lite, en av de känsligaste barnpatientgrupperna kan nämligen inte använda det, de får astmasymptom.

– Barn under ett år och barn med tidigare astmabesvär ska man inte använda det duchade vaccinet. Det är lite synd, de får inte vaccinet lättare, men när de får det så blir de lite sjukare, säger barnmedicinproffessor Leif Gothefors.