Höjt straff efter dödsskjutning

Hovrätten höjer straffet och dömer en 52-årig man till sex års fängelse för dråp på en 29-årig jaktkamrat från Mörrum.

Det var i oktober förra året som de två männen befann sig i jaktstugan, för att dagen därpå jaga vildsvin.

Under kvällen så konsumerade de båda männen en ansenlig mängd alkohol. Efter middagen ville 52-åringen tömma sitt hagelgevär eftersom det inte skulle stå laddat under natten. Enligt honom så ska ett skott ha gått av från hans gevär av misstag och detta ska ha träffat hans jaktkamrat och dödat honom.

Under rättegången i Kristianstad Tingsrätt erkände 52-åringen att han avlossat skottet men att han inte var medveten om att 29-åringen befann sig framför gevärsmynningen.

I Tingsrätten dömdes 52-åringen till ett års fängelse för vållande till annans död. Båda parterna överklagade och Hovrätten ändrar på torsdagen domen.

Hovrätten anser att mannen gjort sig skyldig till dråp och han döms därför till 6 års fängelse, ett betydligt längre straff. Av den tekniska utredningen har det nämligen framkommit att skottet måste ha avlossats med gevärsmynningen tryckt mot 29-åringens skjorta.

Men det var inte en enig Hovrätt som dömde mannen, ett av hovrättråden tycker inte att det fanns något rimligt motiv för 52-åringen att uppsåtligen vilja ta livet av sin jaktkamrat. Hovrättsrådet tycker att tingsrättsdomen ska gälla. Men så blir det alltså inte.