Bergkvarabuss: "Det går att köra lagligt"

På Bergkvarabuss säger man att det går att hålla tidtabellen och fortfarande följa hastighetsbegränsningarna.

Tidtabellen för tågbussarna mellan Karlskrona och Kristianstad ska gå att hålla på laglig väg.

Det säger Magnus Forsberg, marknadschef på Bergkvarabuss, efter att bussförare erkänt att dom tvingas köra för fort för att hålla tiderna.

Bergkvaras personalpolicy är väldigt tydlig vad gäller hastighetsbegränsningar.

Trots det uppger bussföraren Tommy Ivarsson att det regelbundet körs för fort för att kunna hålla tidtabellen mellan Karlskrona och Kristianstad.

Magnus Forsberg säger att man fått signaler om att det körs för fort, men enligt honom sker det inte i någon omfattning.

Ändå har Bergkvarabuss inte velat granska bussarnas färdskrivare, något som skulle ge svart på vitt om det faktiskt går för fort eller inte.

Ytterst är dom snäva tidtabellerna Blekingetrafikens ansvar eftersom dom beställer trafiken av Bergkvarabuss, men Magnus Forsberg är inte främmande för att förlänga restiden.

Blekingetrafikens VD Hans Jonasson menar att de självklart inte kan ställa upp på att Bergkvarabuss förare kör för snabbt, men att detta i så fall är en fråga för Bergkvarabuss.

Företagen har tillsammans kommit fram till hur tidtabellerna ser ut, och Blekingetrafiken ska därför eventuellt ta ytterligare diskussioner direkt med Bergkvarabuss.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se