Varningens finger höjs inför sportfusion

Sammanslagningar av idrottsklubbar är inget givet framgångsrecept. Enligt två av landets sportkrönikörer finns det många problem.

Senast i raden av sammaslagningar är handbollslagen IFK Karlskrona och Hästö IF. De har aviserat att man ska slå ihop seniorverksamheten för att försöka nå elitseriespel inom fem år.

Men det är inte självklart att det ska gå bra att slå ihop idrottsklubbar. Johan Esk och Åke Stolt är sportkrönikörer på Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet och enligt dem finns det många problem.

Några exempel där det har blivit fiasko är när fotbollslaget Café Opera i Stockholm gick upp i Djursholm och när handbollslaget BK Söder togs över av Djurgården. I båda fallen höll det bara ett kort tag.

Men oron för att sammanslagningen ska misslyckas är inget som klubbarna delar.

Båda klubbarnas ordföranden, Christer Sandström och Richard Jönsson är medvetna om att det finns problem när olika lagkulturer krockar

Det är därför de har beslutat sig för att bilda en helt ny förening för alla spelare över 16 år och låta de gamla klubbarna sköta ungdomsverksamheten.

Gunilla Lindberg
gunilla.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".