Damidrott på elitnivå saknas i länet

Blekinge är sämst i landet när det gäller damlag högt upp i idrottens seriesystem. Det visar en granskning som Sveriges Radio gjort.

Blekinge är sämst i landet när det gäller damidrott på elitnivå.

Jämfört med övriga län så är skillnaden stor när det gäller representationslag högt upp i seriesystemet.

Det är framförallt de senaste åren som avstånden mellan Blekinge och övriga distrikt ökat.

Tidigare höll länet jämna steg inom flera olika idrotter. Bland annat var flera lag representerade i landets högsta serier.

Fotbollsklubben IF Trion låg i allsvenskan några säsonger innan satsningen dog ut. Klubben avvecklades och de flesta spelarna lämnade för nystart längst ner i seriesystemet i den nybildade klubben Karlskrona FF.

I bordtennis låg Lyckeby i högsta serien under flera säsonger, men en ny riktad satsning mot herrsidan medförde att klubben självmant valde att kliva ner i seriepyramiden med sitt damlag.

I tennis låg Karlskrona TK i elitserien ett tag, men klubben valde efter några säsonger att börja om i division II med sitt damlag.

Om dessa klubbar fortsatt sin elitverksamhet så hade Blekinge förmodligen haft en betydligt bättre placering i den nu genomförda riksgranskningen än den nuvarande jumbopositionen.

Men det finns dock några ljusglimtar inom den blekingska lagidrotten på damsidan.

Orienteringstjejerna OK Skogsfalken tog hem svenska mästerskapet i budkavle och visade att klubben har kapacitet att vara med och slåss på elitnivå framöver.

Detsamma gäller Lyckebys bordtennisdamer som kan vara på gång med en ny elitsatsning och laget hävdar sig just nu väl i division I.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".