Missad provskjutning kan avgöra mordfall

Polisen i Växjö sade nej till att provskjuta en armépistol som nu spelar en central roll i den utredning där en reservofficer från F17 står åtalad för mord.

Polisen i Växjö sade alltså nej till att provskjuta en armépistol, som nu spelar en central roll i den utredning där en reservofficer från F17 står åtalad för mord.

Beslutet medför en svagare bevisning mot den misstänkte.

Den mördade träffades av fem skott, enligt expertisen med all sannolikhet avlossade från en niomillimeters Huskvarna modell 40, och ett vapen av just den här modellen är en viktig del av bevisningen mot den mordåtalade 34-åringen.

En kollega till den åtalade har i förhör berättat att han, när han åkte på semester, hade lånat ut sin pistol till den misstänkte och att det sammanföll med tiden för mordet.

Han säger också att han några år senare, när vapnet skulle skrotas, erbjöd polisen att provskjuta det. Anledningen var att han var osäker på om det hade använts vid mordet som ju blev mycket uppmärksammat.

Polisen i Växjö ansåg dock inte vid den tidpunkten att det fanns skäl att provskjuta vapnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".