Erkänner misstag i mordutredning

Huvudvittnet i mordrättegången i Växjö borde ha förhörts redan för 15 år sedan och nu erkänner polisen att de kan ha gjort ett avgörande misstag.

Efter mordet 1992 hittade polisen en lista hemma hos den mördade mannen. På listan står ett 30-tal namn på olika kvinnor som han hade haft kontakt med. Flera av dem förhördes av den dåvarande spaningsledningen.

Ett avgörande misstag
Kvinnan som nu är åklagarens huvudvittne och som står uppskriven med både för- och efternamn på listan blev dock aldrig kallad till förhör. Enligt den dåvarande spaningsledaren Sven E Svensson kan det ha varit ett avgörande misstag.

– Hon förhördes aldrig och jag har inget svar på varför. Hon föll bort helt enkelt, säger han.

Det var först hösten 2005 som kvinnan inte längre orkade bära sin hemlighet utan kontaktade polisen och sa att hon hade saker att berätta om mordet.

Erkände för flickvännen
Vid tiden då det skedde var hon flickvän till nu misstänkte reservofficern på F17. I polisförhör har hon sagt att han själv berättat för henne att det var han som mördade mannen.

Hennes bedömning är att det handlade om en hämndaktion från den 34-årige reservofficern. Den mördade mannen ska tidigare ha försökt tvinga till sig sex av kvinnan. Hon ska också ha sett ett vapen i den mordåtalades lägenhet.

Det är uppgifter som åklagaren nu bygger en stor del av sin bevisning på. Uppgifter som fanns tillgänliga för 15 år sedan.

Gunilla Lindberg
gunilla.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".