Oroande med lite idrott i skolan

I Polen har skoleleverna mer idrott än i Sverige. Jerzy Walczak, som har arbetat som idrottslärare i båda länderna, är bekymrad över de svenska elevernas hälsa.

Enligt en undersökning av bland andra Unesco har eleverna på grundskolan och gymnasiet i Sverige nästan minst antal idrottslektioner i hela Europa. I onsdags hölls en konferens i Stockholm om hur det påverkar deras hälsa.

Karlshamnsbon Jerzy Walczak har arbetat som idrottslärare i Polen i sex år och dessutom varit timanställd som idrottslärare på Väggaskolan. Han berättar att eleverna på gymnasiet i Polen har ungefär tre timmars gymnastik i veckan.

I Sverige har de omkring två lektioner i veckan i årskurs ett och två och i de flesta fall inga lektioner alls i årskurs tre.

– Jag tycker det är alldeles för lite för ungdomar som behöver mycket rörelse. Det påverkar hälsan och psyket, säger han.

Gunilla Lindberg
gunilla.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista