"Polenkabeln pressar upp elpriset"

Aktörer på den svenska elmarknaden riktar kritik mot hur statliga Vattenfall använder elkabeln mellan Sverige och Polen.
Enligt Johan Skördare, biträdande VD på elhandelsbolaget Bergen Energi, använder Vattenfall sitt ägarinflytande i Polenkabeln för att driva upp elpriset i Sverige. Johan Skördare anser att Vattenfall håller elpriset uppe genom att medvetet exportera el till underpris i Polen för att hålla tillgången nere i Sverige. Vattenfall tillbakavisar anklagelserna att man använder elkabeln mellan Sverige och Polen för att driva upp priserna på elmarknaden. Erik Hagland, försäljningsansvarig på Vattenfall, säger att kabelns inverkan på priset i Sverige beror på elsituationen totalt i landet och den varierar hela tiden. Vattenfall äger 48 procent av polenkabelns driftbolag Swepol Link AB. Myndigheten Svenska Kraftnät äger 51 procent medan 1 procent ägs av polska intressen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".