Flera har fått nystartsjobb

Hittills har 30 arbetslösa personer i Blekinge fått nystartsjobb. En av dem är Petra Alm i Sölvesborg som efter fem års arbetslöshet har fått jobb som CNC-operatör på ett industriföretag.

Hon är en av 30 personer i Blekinge som hittills har fått nystartsjobb, och en av tolv kvinnor.

Till riket sett har det varit ett problem att de flesta nystartsjobben gått till män. Anledningen är att många nystartsjobb har varit på industrier.

Fast det finns också en regel att personer som varit föräldralediga i mer än 29 dagar under sin arbetslöshet inte kan få nystartsjobb. Fast Thomas Esbjörnsson som är handläggare på länsarbetsnämnden säger till Sveriges Radio Blekinge att den regeln ska ändras.

Nystartsjobb innebär att arbetsgivaren får tillbaka arbetsgivaravgiften i lika lång tid som personen varit arbetslös. Det är endast personer som varit arbetslösa i längre än ett år, eller ett halvår om de är under 25, som kan få nystartsjobb.

Gunilla Lindberg
gunilla.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista