Åtal för rekordbeslag

En 30-årig man åtalades på måndagen vid Blekinge tingsrätt för grov smuggling av dopningsmedel och grovt dopningsbrott. Mannen avslöjades i slutet av förra månaden i hamnen i Karlshamn med över 54 000 tabletter och ampuller i bagaget.
Beslaget var det största någonsin av dopningsmedel i Tullverkets Östersjöregion. Avslöjandet ledde dessutom till att en mer omfattande dopningshärva nystades upp i trakten av Sundsvall och Timrå i Medelpad. Härvan visade sig också ha förgreningar till Stockholm och Storlien i Jämtland. För snart två veckor sedan häktades i Sundsvall två män, 24 och 26 år, från Timrå som mottagare av dopningsmedel. Den åtalade mannen i Karlshamn har erkänt att han redan i juli smugglade in ytterligare 70 000 så kallade ryssfemmor och 1 800 ampuller med dopningsmedlet nandrolon, den gången via Nynäshamn. Stora delar av dessa preparat påträffades också vid tre husrannsakningar på de norrländska orterna. Men avsevärda mängder av preparaten har gått vidare till Norge. Åtalet och den kommande rättegången i Karlshamn drivs av kammaråklagare Thomas Elofsson vid den internationella åklagarkammaren i Helsingborg. Han yrkar på tio års utvisning och att dopningspreparaten ska förstöras. Men han har ännu inte bestämt hur långt fängelsstraff han kommer att yrka på. Rättegång i Karlshamn hålls om en vecka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".