Vill tona ner uttalande om homovigsel

Karlskronas centerpartistiska kommunalråd Mats Lindbom har hamnat i blåsväder efter sina uttalanden gällande homosexuellas partnerskap.

En kyrklig tidskrift uppger att Mats Lindboms skäl att avstå rollen som en av kommunens vigselförättare är för att han vill slippa viga homosexuella.

- Det här är en ickefråga eftersom jag inte har mandat att förätta vigslar i kommunen, säger han.

Det är i en artikel i den kyrkliga tidskriften Världen idag som det uppges att Mats Lindbom avstår från rätten att förätta borgerliga vigslar var att han skulle slippa viga homosexuella.

Mats Lindbom är märkbart stressad och störd över publiceringen och svarar så här på om uppgifterna stämmer eller inte.

- Jag har ingen anledning att kommentera media i media på det sättet. Däremot kan jag säga så här; är det uppseendeväckande, är det revolutionerande, är det någonting alldeles helt nytt och fantastiskt att det finns människor i det här landet som fortfarande tycker att äktenskapet är en förening mellan man och kvinna? Är det någonting alldeles otroligt uppseendeväckande? säger han.

När det gäller synen på homosexuella säger Mats Lindbom så här:

- Jag värderar inte människor i grupper om homosexuella eller heterosexuella. Jag står självklart bakom mitt partis idéprogram om alla människors lika värde och samma rättigheter.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista