Höjd skrotningsavgift

Den som funderar på att skrota sin gamla bil kan tjäna en slant på att vänta ett par månader. Regeringen föreslår att det från den 1 juni ska betalas ut 4 000 kronor till den som skrotar en bil som är är äldre än 1989 års modell.

Regeringen föreslår att det från den 1 juni ska betalas ut 4 000 kronor till den som skrotar en bil som är är äldre än 1989 års modell.

Motivet är att bilar som saknar katalysator ska bort från vägarna och ersättningen ska stimulera bilägare att ersätta gamla bilar med nya och bättre.

Men det är först till kvarn som gäller. Ersättning ska delas ut så länge bilskrotarfondens pengar räcker. Vid årsskiftet fanns drygt 200 miljoner kronor i fonden.

På torsdag fattar regeringen det formella beslutet. Bilarna som skrotas måste vara äldre än 1989 års modell och ska ha varit i trafik den 31 augusti 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".