Avgifter hotar utbildningar på BTH

Om regeringen avgiftsbelägger högskolestudier för utomeuropeiska studenter, kan det få stora konsekvenser för dom akademiska utbildningarna i Blekinge och Småland.

Tomas Johansson, chef för studerandeavdelningen på Blekinge Tekniska Högskola, BTH tror att avgifter kan innebära att mellan 70 och 80 procent av de utomeuropeiska studenterna kan försvinna från skolan.

Frågan om att införa studieavgifter kommer från den förra regeringen, å oavsett om man tycker att utomeuropeiska studenter själva ska få betala sin utbildning eller inte, är bedömare överens om att avgifter drastiskt skulle minska antalet utländska gäststudenter.

På Blekinge tekniska högskola är i dag runt en fjärdedel av alla studenter utomeuropeiska utan att ingå i ett utbytesprogram.

Enligt statssekreterare Peter Honett på utbildningsdepartementet avvisar inte den nuvarande regeringen frågan, även om dom ännu inte bestämt sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".