Nytt Hepatit C-vaccin snart verklighet

Efter 20 års forskande kan nu en behandling mot Hepatit C närma sig. Flera forskarlag i världen är på väg att göra de första testerna på människor av ett vaccin för att få bukt med viruset.

– Det är en stor andel individer som är infekterade som inte vet om det förrän levern säger ifrån, säger Lars Frelin, doktor i virologi vid Karolinska institutet i Huddinge som leder en studie. 

170 miljoner människor i världen bär på Hepatit C-viruset och i Sverige upptäcks varje år cirka 3 500 nya fall. Ett virus som kan läka ut men som i många fall er gulsot och svåra leversjukdomar.

Forskningen har tagit nästan 20 år eftersom Hepatit C-viruset varierar sig. Ta man fram en produkt blir den snart värdelös när viruset förändrat sig. 

Lars Frelins nya DNA-vaccin lär dock kroppens immunförsvar att attackera regioner i virusets arvsmassa som viruset inte kan variera utan att skada sig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista