Partiledaren Jimmie Åkesson försvarar alla motioner som handlar om invandring.

Sd motionerar om närmiljö och invandrare

Sedan valet ifjol har Sverigedemokraterna lämnat in totalt 74 motioner i de 20 kommuner där partiet har flest mandat.

Hälften av motionerna rör frågor i kommuninvånarnas närmiljö. Några exempel är att bygga offentliga toaletter vid ett busstorg i Karlskrona och rusta upp lekplatserna i Klippan.

Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort.

Var femte Sverigedemokratisk motion handlar om invandrare, till exempel om att skolbarn enbart ska få ledigt för kristna högtider men inte för muslimska.

Enligt Ulla Ekström von Essen, idéhistoriker vid Södertörns högskola, ser det ungefär likadant ut som förra mandatperioden.

– Jag ser inte nån större utveckling mot att man skulle ta ett mer helhetsansvar över den kommunala politiken. Det är fortfarande små pluttfrågor eller så är det de här invandrings- och främlingsfientliga som man för ut, säger hon.

Sverigedemokraterna ska nu utvärdera den kommunpolitik som förts under året som gått. Men redan innan säger partiledaren Jimmie Åkesson att de motioner som handlar om invandring hänger bra ihop med partiets politik.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista